Ett liv i lyx...

Studentlivet är inte alltid fullt av pengar men med vänner, kärlek och hela världen för mina fötter gör det ingenting!

Språkutveckling á la Rebecka

Publicerad 2013-02-26 18:31:26 i Allmänt,

Föreläsningen och lektionen idag bestod av frågor kring barns språkutveckling vilket förde mina tankar tillbaka längs memory lane...
 
Så dagens lektion förde mina tankar tillbaka till min tid i Frankrike när jag genom hästmänniskor och en 6-årig flicka, E, försökte lära mig franska. Stalltjej L var oxå där för att arbeta med hästarna men hon kunde redan franska vilket underlättade mitt jobb något gigantiskt. Jag vet inte hur det skulle varit eller gått utan henne. Hur som helst, tillbaka till språkutveckling och på vilka olika sätt man kan ägna sig åt språkutveckling.
 
Jag kommer nämligen ihåg hur vi, jag och L satt i  the Clubhouse tillsammans med E ch läste ur en fransk-svensk ordlista. Tråkigt tycker ni men jag satt och läste orden högt på franska för att sedan låta Lotta och E turas om att säga vad orden betydde. Ni förstår L vill träna upp sin franska mer och E behövde träna upp sin svenska då hennes mamma. alias min chef, är svenska och de hade släktingar i Sverige. Så tillsammans kan man säga att vi alla tränade språkutveckling fast på olika sätt/plan. Jag tränade mitt uttal, L sina franska ord och E tränade upp sitt ordförråd i svenska.
 
Inte så dåligt måste jag säga för en blivande svenskalärare som inte visste det själv för 4 år sedan...

Cloud Atlas

Publicerad 2013-02-24 11:27:36 i Allmänt,

Det är konstigt hur attraherad man kan bli i en karaktär ur en film. Det är som att filmen blir ett sätt att leva ut våra drömmar och fantasier, ett sätt för oss att uppleva en tid och plats som annars är omöjligt att uppleva.

Jag såg Cloud Atlas igår, en rörig men bra film. Precis som när jag hade sett Les Mis blandas många olika känslor inombords, tankar om meningen med livet och livet efter detta, om reinkarnation och universums sätt att visa oss vår väg genom tidens och rummets väggar.

Matildas sista vals

Publicerad 2013-02-23 15:09:00 i Allmänt,

 Som en del vet gillar jag att läsa, helst romaner/sci-fi/fanatsy men jag gillar även de flesta av litteraturen till mina kurser, tidningar, texter osv. En del böcker gör större intryck än andra. En av dessa böcker är för mig "Matildas sista vals" av Tamara McKinley. Denna bok var den första "vuxen" romanen jag läste som bokfrälst barn. Den stod i mammas bokhylla och efter att ha läst den, gav hon den till mig (efter lite tjat från min sida).
 
 
Boken handlar om en kvinna som förlorat sin son och sin man i en bilolycka men finner räddning i den karga australienska vildmarken där hon ärvt en fårfarm. Ett arv som inte bara innebär hemligheter i hennes egen bakgrund som hon inte visste fanns utan även en ny framtid på en plats hon aldrig trodde skulle vara möjligt. Den handlar om drömmar som krossas och om en modig kvinnas styrka i en mansdominerat yrke.
 
Detta är en bok jag med varmt hjärta rekomenderar er att läsa.
 
 

Åter dags för tentaångest...

Publicerad 2013-02-21 16:44:00 i

Det är inte ofta jag kommer säga detta men jag hoppas nästan ytterpyttelitegrann att jag ska kugga...


Men bara lite för känslan under tentan var att jag kan inte detta tillräckligt bra. Och det är det enda våra föreläsare tjatat om så för att kunna göra dem nöjda och jag vet inte vad hoppas jag som sagt att de kuggar mig så jag får göra om och lära mig allt bättre. Bättre så att jag verkligen blir den svensklärare jag drömmer och kämpar för att bli.


Så om mina lärare ser detta, snälla kugga mig. Jag ber er gör skolvärlden en tjänst!

Namn

Publicerad 2013-02-20 12:57:15 i Allmänt,

Ni vet det här med namn är inte alltid lätt. Jag har inga problem att lära mig nya namn och ansikten, problemet ligger i att även om hjärnan säger rätt namn är det inte allt rätt namn som kommer ut ur munnen...

Till exempel vet jag inte hur många gånger jag kallat Malin för mamma, Jenny, Athena, Sofia, Lisa och gud vet vad mer. Jenny har blivit kallad Malin ett antal gånger, Sofia blir Lisa, Lisa blir Sofia. Jag tror ni fattar! Det roligaste är att inte ens hunden går säker, hon får inte bara massa smeknamn som tant, tjockis, latmask och några inte värda att nämna men hon blir även kallad Malin emellanåt.

VI kan väl säga att råkar jag säga fel namn så är det inte för att jag inte vet utan bara att min mun inte alltid håller med hjärnan eller att hjärnan är typ tre namn före munnen. Men i förväg ber jag om ursäkt, jag vet vad mina vänner (och hund) heter.

Sommarminne

Publicerad 2013-02-16 21:36:17 i

Det är kalla, mörka veckor som dessa man minns alla underbart varma ljusa sommardagar (även om många även var fyllda av regn...)

Alla <3 dag

Publicerad 2013-02-14 21:23:00 i Allmänt,

"Kärlek är en känsla som präglas av en stark ömhet och tillgivenhet. Kärleken kan vara riktad mot abstrakta ting som konst eller en nation, mot mer allmänna konkreta ting som naturen, Kyrkan eller till mer specifika konkreta objekt som ens hem, ens husdjur eller en nära medmänniska, inklusive den egna personen. Kärlek i dess olika varianter är ett ofta återkommande tema inom litteratur, film och sång.

Kärlek kännetecknas av en vilja att ge villkorslöst till någon eller något, det vill säga att bete sig altruistiskt. Ett exempel är föräldrars kärlek mot sina barn, se också agape. Ett annat är den känsla som två människor känner för varandra som innehåller en både fysisk och psykisk attraktion.

Kärleken kan också bestå av en biologisk attraktionskraft av sensuell eller sexuell natur. I det senare fallet kan känslan vara mer allmän, så kallad romantisk kärlek, eller mer konkret åtrå, också benämnt libido."


För mer fakta om kärlek se källan: Wikipedia

Inspiratören

Publicerad 2013-02-07 21:27:02 i Allmänt,

Charlotte Lundgren är vår föreläsare under kommande fem föreläsningar och hon kan motivera/inspirera som få jag har hört innan. En av de första sakerna hon fick oss att förstå är att vi gör oss själva "en jävla stor tjänst" om vi faktiskt gör som schemat säger och läser det vi ska inför föreläsningarna. Vi kommer förstå så mycket bättre då allt hon säger då.
 
Hon har rätt men det är inte många som verkligen förklarar det för oss. Lotta, som hon kallas, är rak på sak, har attityd och åsikter men är även tydlig med vilka "regler" som gäller i hennes föreläsningssal. Hon förklarade till exempel att när hon ställer en fråga förväntar hon sig ett svar. Punkt. Inget krusidull eller lockande eller pockande utan bara så här är det. Lär er eller skit i att bli svenskalärare, lite den känslan får man...
 
Sen att det hon föreläser om svensk grammatik, satsgrammatik, som är lika flytande som glass i solen. Det finns regler men det finns lika många undantag som bara är. Hur ska jag lyckas förklara det för eleverna: Detta är svenska skrivregler men det finns lika många undantag för vårt språk är levande, det förändras hela tiden. Men Lotta är inspirerande att lyssna på, jag vill bli en lärare som hon.

Les Miserables

Publicerad 2013-02-04 14:44:20 i Allmänt,

Det finns få filmer jag anser man verkligen måste uppleva på bioduken. Les Miserables är en av dem...
 
Hela filmen igenom satt jag klistrad med blicken på duken, rädd att missa så mycket som en sekund. Men hur mycket man än försöker är det en sådan film att du kommer ha missat något, man måste se dne igen och igen och för varje gång upptäcker man scener, bilder, ögonblick man missade förra gången. Du försöker skratta åt de få skämt som påtalas men misären filmen speglar i det franska samhället är överväldigande. Du kan inte skratta hur man än försöker, kanske dra på mungipan.
 
En film så fantastisk med en skådespelarinsats utan dess like gör att alla går ifrån biografen berörda, funderande och döva för allt annat med en gnutta hopp om att i all misär finns ändå ett litet hopp om kärlek, värme och frihet.
 
En MÅSTE ses!
 
Trailer: http://www.youtube.com/watch?v=0r8F3_Pvw3g
 

Vårkänslor

Publicerad 2013-02-03 16:32:04 i Allmänt,

Efter en något deppig helg med en förkylning som inte riktigt vill följa vanliga mönster och mat som är vad gäller det mesta är helt smaklös, kan jag ändå konstatera att vårkänslorna har börjat frodas i mig. Efter en deppig helg som ändå varit full av mer sol än på flera månader börjar det värka i kroppen av bara tanken på vårens ankomst.
 
Ni vet den där känslan av värme på din kind av solens lena strålar eller doften av när jorden sakta men säkert blir synlig igen eller fåglarna som kvittrar högre och högre tills det enda man känner är solens värme och doften av vår i luften!
 
Så med tankar på våren kommer jag överleva ännu ett par månader för ännu är vi bara i början av februari...
 

Extrema fynd

Publicerad 2013-02-01 21:01:46 i Allmänt,

Ni vet när man hör talas om människor som gjort fynd för att sedan bli rika på fyndet? Ofta tänker man på guld och ädelstenar, eller varför inte en riktigt gammal bil eller något annat antikt som är värt hur mycket som helst. Men jag tror inte ni har hört talas om att man kan bli rik på att hitta valspya. Valspya är tydligen otroligt eftertraktad inom parymindustrin, så pass eftertraktad att man kan bli miljonär.
 
Det kommer i alla fall Ken Wilman (http://www.aftonbladet.se/nyheter/article16163948.ab) bli så om jag någon gång vill hitta något som kan göra mig rik så är det valspya. För hur många kan skryta med att de har tjänat pengar på spya, inte många det kan jag lova!
 

 

Om

Min profilbild

Rebecka

"Ha en hjältes orädda attityd och ett barns kärleksfulla hjärta."

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela